Roaba... acel utilaj / echipament folosit pe șantiere sau în curți... chestia aia de tablă sau plastic cu 2 mânere și o roată în față...

Căruciorul de gradină... acea "jucărie" / remorcă folosită de cei bătrâni ca să care diverse pe la țară... 4 roți, o benă sau ladă și un mâner...

Ce compar? o roabă cu bena de aluminiu luată din Dedeman, nu chiar cea mai ieftină, ceva în jur de 300lei, și un cărucior de gradină cu benă de plastic, basculabil pe care am dat în jur de 400lei.

Avantajele roabei sunt rezistența la cărat aproape orice... nisip, pietriș, pământ, lemne, bolovani, cărămizi... s-a mai strâmbat bena dar nu sunt probleme. Poți trecu cu ea pe o scândură peste un obstacol, șanț. Poți căra 80-100kg, asta dacă fizic reușești.

Dezavantajele găsite de mine la roabă sunt cele legate de mișcarea, mai ales cu greutate, pe terenuri moi, se afundă, se încarcă roata cu noroi. Toate astea sunt date de faptul că greutatea transportată se descarcă cel mai mult prin roată, aia singură din față. Extrem de instabilă pe teren accidentat sau în cazul transportări unor încărcături înalte și necesită 

Avantajele căruciorului de grădină sunt destul de multe; extrem de stabil, nu necesită forță de susținere/contra-balansare ci doar de deplasare, manevrabil (puntea fată pivotează), poate fi folosit de oricine din familie, chiar și un copil, nu se afundă ușor în terenuri moi (descarcă greutatea pe patru roți), nu trebuie să depui efort de a o ridica de la sol când pleci cu ea încărcată și nici nu trebuie să te opintești să pornească. Poate fi prins la o bicicletă sau ATV și folosit pentru transport pe distanțe scurte.

Dezavantajele căruciorului de gradină, cel puțin modelul pe care noi îl avem, țin de rezistență... în descriere scrie că rezistă al 300kg dar nu aș încerca nici 100kg din cauza benei de plastic, și tot din cauza ei nu aș pune în el pietre sau mai corect spărturi de pietre, cărămizi, beton lucruri pe care în roabă le arunc fără rețineri. Vărsarea pământului din cărucior, chiar dacă basculează nu este foarte ușoară mai ales dacă este umed.

Concluzie: roaba este bună dacă vrei să cari chestii dure, grele... căruciorul este perfect pentru curte, grădină mai ales pentru femei dar și copii. Eu tind să folosesc căruciorul din ce în ce mai des.