În curte, dar mai ales în zona de livadă am avut o mare problemă cu viespile... atrase de fructele din copaci sau cele căzute în iarbă... care au cuiburi prin diferite locuri de la acoperișurile caselor vecine. Din acest motiv am testat mai multe variante de capcane și atractanți care se găsesc prin comerț dar si o variantă "home made".

Ce fructe am observat că atrag viespile foarte tare? Prunele (mai ales cele căzute), perele Williams și unele mere (soiurile dulci timpurii). Dacă ai de-a face și cu noile specii de viespi mai mari...

Atenție mare că astea mănâncă din fructele din copac și poți să dai peste ele fără să le vezi (stau în fructe și-și văd de treaba chiar și după înserat).

Am testat capcanele de viespi de la Bros și tot felul de alți producători care folosesc aceeași idee... un recipient tip borcan cu câteva găuri în care se pune un atractant "special" ... ideea este simplă: viespile intră pe gaură atrase de zeama din interior, dar nu mai reușesc să și iasă.

Concluzia la toate capcanele cumpărate și testate... eficiență foarte mică. În general în capcane am găsit multe muște, furnici și specii de albine/viespi de mici dimensiuni, extrem de rar și viespi ... dacă mă gândesc că aceste capcane și atractantul special nu sunt deloc ieftine pot trage o singură concluzie... țeapă.

Am început să căutăm o altă variantă, criteriul principal fiind eficiența... și am găsit o soluție foarte eficientă, foarte ușor de făcut si surprinzător de ieftină. La capitolul estetic mai trebuie lucrat sau ține de răbdarea și îndemânarea de moment...

Capcana de viespi și atractant "home made" / diy... de ce ai nevoie

 • 1 sticlă goală tip pet de apă/suc/bere, fără dop
 • 1 bidon gol de apă de 5litri, cu dop (ideal o variantă care are și un mâner de susținere)
 • 3-4 șoricei de fire sau niște sârmă
 • pentru soluția atractant: miere, apa, oțet

Cum faci capcana de viespi? 

 1. tai sticla undeva la 1/3 superioară
 2. întorci partea cu gât și o introduci ca o pâlnie în partea inferioară a sticlei
 3. tai bidonul mare imediat după ce se termină partea conică
 4. cu cei 3-4 șoricei sau sârme prinzi între ele cele 2 sticle, în aș fel încât partea din bidonul mare să acționeze ca un capac care să împiedice ploaia să curgă în sticla mai mică... (poți urmării filmulețul)

Cum faci atractantul?

 • amesteci miere cu apă, cât mai multă miere cu putință
 • adaugi niște oțet; acesta are rolul de a atrage viespile nu și albinele
 • amesteci bine și torni prin pâlnia sticlei până la 1 cm sub gaura sticlei, în așa fel încet insectele să poată intra atrase de miros

Alte variante cate pot intra în componența atracantului de viespi: suc de fructe, bere, dulceață

Acum capcanele sunt bune de atârnat și lăsate sa-și facă treaba. Dacă vezi că după o zi nu ai victime, trebuie suplimentat cu mai multă miere. 

Atenți că după o perioadă capcanele vor emana un miros extrem de neplăcut din cauza insectelor moarte ... la noi intră și foarte multe muște. Mirosul apare doar dacă cantitatea de victime nu mai este acoperită de lichid. Din punctul nostru de vedere aceste capcane sunt cea mai eficienetă variantă.