Pentru toți cei care avem o curte mai mare cu pomi sau o livadă, apare o problemă permanentă mai ales toamna... ce facem cu crăcile tăiate, mai ales cele de calibru mic care nu sunt bune de grătar și care ocupă foarte mult spațiu sau adună tot felul de lighioane dacă le lăsăm grămadă.
În cazul meu, problema majoră am avut-o și încă o mai am și anul acesta, este cu tulpinile și crăcile rezultate de la curățarea terenului, a pomilor de la gard și cu cele rezultate de la toaletarea repetată a livezii bătrâne.
Am avut o grămadă de crăci de la calibru de 10-12 cm până la 5 mm care a ocupat în perioada de glorie o zonă lată de 2 metri, lungă de 25 metri și înaltă de 1,5 metri... buștenii mai groși i-am tăiat de la început în segmente numai bune de depozitat.
Cum am scăpat eu de acel morman uriaș? Destul de simplu... tot ce se putea folosi ca lemn de grătar adică de la un diametru de 3 cm în sus l-am tăiat segmente de aproximativ 20 cm cu drujba sau cu un fierăstrău sabie. Ce a avut diametru mai mic a intrat în mașina electrică de tocat crăci... în cazul meu un HECHT 6280. Easy nu? pe dra...
Ce a rezultat după trecerea prin mașina de tocat crăci? Mulți saci plini de o masă compactă de bucăți mici de lemn (gen dopuri de plută). În acest fel am o grămadă organizată de saci cu tocătură de lemn, care odată uscată bine o pot folosii tot la grătar (arde mai repede, dar combinată cu alte lemne merge de minune) sau o pot folosi la diferite idei de amenajare a curții... dar în principiu prima variantă e cea mai ok. Se poate folosi cu succes și la sobă, dar noi nu avem așa ceva.
Mașina de tocat crăci HECHT 6280 pe care o folosesc se descurcă foarte bine pe lemn verde sau uscat pe diametre de până la aproape 4 cm. Dacă până acum majoritatea orelor ei de funcționare au fost pentru debarasarea lemnului adunat de la curățarea terenului, din toamna asta va intra "în pâine" direct la crăcile rezultate de la curățarea pomilor.
Variante de rezervă: chemi un vecin care să le taie și să le și ia sau o firmă specializată...