Mulți dintre noi, cei cu curți, mai ales cei cu terenuri vechi sau moștenite, ne confruntăm cu o problemă: buturugi rămase prin curte de la pomi care au fost tăiați sau rupți și pe care cei dinaintea noastră, sau poate chiar noi, nu ne-a interesat că le-am lăsat acolo.
Când devin buturugile o problemă?
- când în ele sau pe lângă ele își fac cuib diferite animăluțe... șopârle, șoareci, păienjeni, broaște
- când sunt aproape de nivelul solului și ne împiedicam des de ele sau când vrem să tundem iarba și mașina de tuns lovește cu cuțitul în ele.
- când vrem să plantăm alt pom in zonă
- când vrem să construim ceva
- când pur și simplu ne strică "feng shui-ul"...
Cum se pot scoate buturugile?
- angajăm pe cineva... - pare simplu dar greu de găsit uneori
- aducem un utilaj special sau excavator / buldoexcavator - poate fi scump, uneori nu are loc sau poate distruge altceva
- ne apucăm singuri să rezolvăm problema, idee pe care o să o dezvolt și eu în continuare
Eu aplic 3 variante, funcție de situație
- dacă este subțire, cu o cazma bine plasată sau tăiate sub nivelul solului (în mod repetat...) cu un fierăstrău electric săbie
- dacă este groasă dar uscata/putrezită... o cazma și puțină forță, maxim o rangă
- dacă este groasă, dar încă are vână... aplic o soluție din meseria mea (stomatolog)... slăbirea stabilității în pământ, separarea rădăcinilor, forță și răbdare.
Slăbirea stabilității o fac prin săparea 20-30 cm in jurul ei până ajung la rădăcinile care se bifurcă. Separarea parțială cu drujba, fierăstrău sabie și o rangă mare... Cu primele fac niște șanțuri / tăieturi după care cu rangă intru în ele și produc fisuri în adâncime. Urmează etapa cu forță+ răbdare, când mișc de ele și trag cu ranga până încep să se rupă din pământ și să iasă.
Nu vei reuși să o scoți complet, asta sigur, dar cu ceva grijă pe viitor va dispare. Asta înseamnă că de fiecare dată când apar mici lăstari în zona, trebuie distruși imediat.
Alte soluții găsite pe internet, acestea având că scop distrugerea completă a întregii rețele de rădăcini, dar pe care nu le-am încercat se bazează le forarea mai multor găuri în buturugă și umplerea lor cu sare de baie sau ierbicide totale. La ambele există de altfel păreri care spun că pot fi periculoase și pentru alte plante din jur.
Găsești un filmuleț cu una din buturugile mari scoase pe canalul de YouTube aici