Termenul de scarificare iarbă sau gazon, este ceva mai nou folosit... părinții și bunicii știu de greblat iarba. Da, scarificarea este de fapt o greblare a ierbii sau a gazonului, mai intensă și mai profundă.
La ce este utilă scarificarea ierbii? prin greblarea manuală sau mecanizată se elimină stratul de iarbă uscată și alte resturi vegetale (frunze, mușchi...) care "sufocă" firele de iarbă din gazon, care împiedică apă să pătrundă în pământ și
care oferă un strat perfect de protecție pentru tot felul de vietăți nedorite prin curte.
Când și unde se face scarificarea? Din ce am găsit prin articolele citite, este obligatorie primăvara, dar sunt păreri, destul de multe, că este utilă să fie făcută de mai multe ori pe an. Noi o să mergem pe varianta cu mai multe, mai ales că iarba din curtea noastră este un mix de iarbă bătrână cu tânără, avem mulți pomi și ceva buruieni (care încă mai sunt prin teren sau din semințele noi aduse de vânt din terenurile vecine - lângă noi este un teren pe care proprietarul îl folosește pentru fâneață).
Cu ce se face scarificarea? După ce am citit mai multe articole, am văzut mai multe filmulețe... am testat mai multe variante... concluzia noastră este următoarea. Scarificatoarele mecanice (nu vorbim de cele profesionale) sunt eficiente doar dacă iarba este deja întreținută constant, și nu are smocuri serioase. Scarificatoarele manuale sunt foarte bune, dar necesită mușchi... Cum am reușit noi să obținem cele mai bune rezultate? O combinație interesantă: tuns iarba la 3-4 cm cu mașina, scarificat manual cu un sistem Gardena Combi 2 in 1 (se folosește partea cu dinți mai rari), scarificat mecanic cu un scarificator/aerator electric Parkside Lidl care mai scoate multă uscăciune și adună o mare parte în sacul jucării, tuns din nou cu mașina care tunde toate moațele apărute și aspiră cele mai multe resturi rămase (este foarte utilă această trecere finală).
În cazul nostru această operațiune complexă va fi făcută de multe ori, partea cu scarificarea manuală o vom face încet încet peste tot. Am început cu zonele cele mai îngălbenite, uscate, dar cum suprafața este mare e greu să o facem complet din prima.
Nu te speria dacă după scarificarea iarba va arăta rău, își va revenii. Nu ai stricat nimic, ai făcut un lucru foarte bun pentru ea.