În ultimii ani termenul de compost este din ce în ce mai des întâlnit și folosit în tot felul de locuri și în tot felul de reportaje, campanii... dar ce este compostul cum se face un compost și în cât timp, la ce se poate folosii compostul?

Compostul este o masă organică obținută prin degradarea în timp a diferitelor componente vegetale și nu numai.... este acea grămadă de gunoi din fundul curții de la bunici, care avea un miros "interesant" și în care erau râme bune pentru pescuit.

La ce este util compostul în curte, livadă poate chiar și la ghivecele din balcon? este o masă de îngrășământ natural, foarte bun și GRATUIT, iar daca ai grija ce pui în el poate fi chiar un îngrășământ BIO...

Folosirea compostului îmbunătățește calitatea solului, ajută dezvoltarea viguroasă a plantelor, oferă cantități mari de nutrienți, reglează aciditatea... Altfel spus este foarte bun.

Cum se face compostul? faci o grămadă undeva în curte în care arunci tot ce se poate pune în compost sau le pui într-o cutie/ladă specială, pe care o poți cumpăra din diferite magazine. Noi am optat pentru varianta grămezii "organizate" într-unul din colțurile din spate ale curții undeva unde nu ne încurcă. Când zic organizate, mă refer la faptul că am pus un gard de plasă metalic de 50 cm care a delimitat mormanul și nu l-a lăsat să se împrăștie.

Grămadă de gunoi trebuie să stea luni bune (minim 6) până devine bun de folosit, așa că cel mai bine faci mai multe grămezi mai mici... faci una o perioadă după care o lași să se degradeze, și treci la alta... și la alta... Noi am adunat în mare tot ce a fost într-un an până în vară, iar din toamnă am trecut la următoarea... iar după lase luni de degradare (în care nu am mai adăugat material proaspăt) a fost numai bun de folosit.

Ce poți să pui în compost:

  • iarbă tunsă
  • frunze (ideal tocate cu un aspirator cu tocător)
  • alte resturi vegetale din curte
  • resturile de la legume și fructe (FĂRĂ CITRICE)
  • coji de ouă
  • zaț de cafea
  • pilitură de lemn (rumeguș)
  • lemn ars (NU CĂRBUNI)

Ce să nu pui în compost:

  • citrice
  • cărbuni
  • fecale de animale (câini sau pisici)
  • resturi de pâine
  • resturi de pește sau altă carne
  • lactate
  • ulei
  • resturi de lemn tratat sau vopsit
  • carton lucios
  • crăci, pentru că va dura foarte mult până se degradează

Ce alte resturi pot fi aruncate în grămada de compost:

  • carton simplu, ideal făcut bucățele
  • hârtie tocată (documente trecute prin mașină de tocat hârtie)
  • scânduri putrezite
  • balegă de vacă, găinaț de găină (atenție mare că poate fi contaminat, fapt pentru care folosirea lor necesită o fermentare la temperatură mai mare ...80 grade)

Pentru accelerarea procesului de degradare, există câteva soluții foarte simple

  • folosește un accelerator de compost, se găsește sub formă de granule/pulbere la cutie
  • acoperă grămada cu o folie neagră (prin încălzire se mai distrug semințe, sau alți paraziți, buruieni...)
  • poziționează grămada într-un loc însorit... obligatoriu dacă pui bălegar sau găinaț 
  • udă si amestecă compostul în mod regulat, are nevoie de umezeală și oxigen
  • folosește o cantitate mică din cel pe care-l ai deja într-un stadiu avansat și mai pune din el în grămada mai nouă (va aduce un plus de bacterii utile)

Ce am făcut noi pentru prima grămadă? am adunat tot de prin curte timp de un an toamnă-toamnă (asta a însemnat: buruieni, crăci subțiri, frunze, iarbă tunsă) peste care am dus toate resturile de la legume și fructe apărute, cojile de la oua, ceva bucăți de carton și pungi de hârtie (McDonald și Freshful), am udat la 3-4 săptămâni, am amestecat la 1-2 luni, am presărat accelerat de compost la fiecare strat important (mai ales la cele 6-10 cutii de iarbă tunsă la fiecare 3 săptămâni) am acoperit cu saci de plastic negri. Din toamnă am pornit o noua grămadă...

Ce am obținut noi? undeva în jur de 20 de roabe de compost numai bun de folosit în primăvara asta (adică după minim 6 luni de pauză în adăugarea de material nou)... din păcate crăcile mai groase de 5-6mm nu s-au degradat, dar le vom elimina din mers.

La ce trebuie să ai grijă?

  • trebuie să fie un echilibru între ce pui, să nu pui doar parte verde, maro sau resturi de alimente, există o proporție ideală teoretică de 3 (verde + legume) la 1 maro (frunze/carton)
  • dacă ți se pare că începe să-și schimbe mirosul, din ceva gen pământ de pădure ud, în ceva mai înțepător, trebuie aerat prin amestecare (cu o furcă)
  • dacă este prea uscat, procesul de degradare va fi lent sau chiar stopat
    un semn foarte bun este prezența râmelor subțiri roșii 

Cum folosești compostul? Nimic mai simplu... îl împrăștii în straturile de legume, la vie, în jurul pomilor, sau dacă ai răbdare să-l cerni, pe cel fin îl poți împrăștia și pe gazon sau necernut în toamnă, înainte de zăpezi