Raised beds sau straturile înălțate aparțin unui concept mai nou, care începe să fie din ce în ce mai folosit chiar și în România. Daca care sunt avantajele, dezavantajele cum se fac... ?

În primul rând ce sunt raised beds sau straturile înălțate? pe scurt sunt niște cutii de lemn, tablă ondulată sau cărămidă umplute cu un mix de lemn, pământ, nisip, compost. Dimensiunile și formele pot varia funcție de spațiul disponibil, importantă este înălțimea, care ideal trebuie să fie undeva între 40 - 80 de centimetri

(funcție de ce plantezi), pentru a nu te chinuii să ajungi la legumele plantate. De asemenea lățimea lor trebuie să permită un acces ușor de pe ambele părți, fără să fie nevoie să te chinui să bagi mâna printre plante... asta înseamnă undeva 80 - 120 cm.

Care sunt avantajele folosirii raised beds sau a straturilor înălțate?

  • recolta poate fi și de 2 ori mai mare față de o cultura clasică pe sol, unii spun că poate depășii chiar și de 3 ori
  • nu sunt probleme dacă solul este contaminat sau are o calitate foarte proastă
  • drenajul surplusului de apă este foarte bun
  • întreținere foarte ușoară
  • control ușor al buruienilor
  • încălzirea solului mai repede primăvara, ceea ce permite plantarea timpurie

Dezavantajele folosirii raised beds sau a straturilor înălțate? Cu excepția costurilor de realizare, care diferă funcție de materialul folosit, de dimensiune și logic de numărul lor... și a modului ciudat de a privit de vecini care nu știu ce ciudățenie construiești acolo... nu prea sunt.

Cum se face un raised bed sau strat înălțat?

  • alegi materialul dorit (scândură, tablă ondulată, cărămidă) si confecționezi o ladă respectând recomandările de dimensiuni - la plantele pitice ca verdețuri, morcovi, plante aromatice, o înălțime mai mică; la plantele înalte o înălțime mai mică
  • după construirea de trece la umplerea lor: dacă solul este contaminat poți pune pe fund o folie anti buruieni, după care un strat de carton, un strat mai gros de lemne (ideal crăci sau bușteni deja ușor putrezite) care vor prelua surplusul de umiditate și îl vor elimina când e nevoie, tocătură de lemn sau rumegus, un strat de sol "de umplutură" în care poți pune și ceva nisip (mai mult dacă vrei să pui morcovi sau cartofi) și la final un strat de compost.
  • pentru irigare, funcție de fiecare, de la stropitoare, tuburi subterane cu picurare, la benzi de picurare, nu recomand folosirea unor aspersoare care să ude pentru că vor afecta puternic pereții, vor produce bălți printre cutii, vor încuraja dezvolarea dăunătorilor pe plante
  • pentru plantele care necesită susținere se pot introduce renumiții araci (din bambus, metal, șipci, plastic..) sau se poate monta o plasă de gard cu ochiuri mari sub forma unui umbrar (în același raised bed sau între 2 care sunt paralele)

Ce am avut/făcut noi în primul an (din seria, nu faceți aceleași greșeli)?  Având niște scândură în garaj, am folosit ce am avut și au ieșit 3 cutii de 3x1m plus una de 1x1.5m și înalte de 20cm, cu o combinație de pământ din curte (luat din zonele în care în ani au putrezit multe frunze), și niște saci din comerț, am putut să le udăm doar cu un aspersor... Se poate spune că a fost un eșec din punct de vedere al construcției, dar, rezultatul a fost cam așa: cel puțin 25 de zucchini, 50 de castraveti, 3 găleți de roșii de diferite soiuri, 2 găleți de morcovi, un castron de mazăre boabe (nu e rentabil..), spanac pentru 2 mese, frunze de apio tot anul,  4 găleți de ardei și gogoșari, 2 castroane de ridichi, busuioc, pătrunjel, mărar, ceapă verde până în vară târziu, 10-12 vinete... deci daca ne gândim că toate au crescut pe 10,5m2, într-un strat de maxim 20 centimetri, nu e deloc rău, mai ales că am avut de-a face cu un atac puternic și foarte persistent de afide și niște "purici"...

Avem în plan să facem 6 raised beds din tablă ondulată, înalte de 45-50 cm cu stratificare completă a straturilor, cu udare prin benzi de picurare, cu amestec diferit de pământ și nisip, unul cu mix mai nisipos pentru cartofi și morcovi, dar ce o să facem și ce o să iasă... într-un articol viitor.

raised beds