Monitorizarea calității aerului a devenit o necesitate în ultimii ani... termeni ca PM1, PM2.5, PM10 sau dioxid de carbon au devenit destul de cunoscuți pentru mulți. Să ști valorile acestor parametri permanent, mai ales dacă vrei să stai în curte / aer liber este destul de important.
Sunt multe rețele de monitorizare a calității aerului (Airly, IQAir, BrezoMeter, uRADMonitor...) plus sistemele naționale ce țin de Ministerul Mediului.
În primăvara lui 2022 am căutat, studiat, citit review-uri și articole, am pus în balanță costuri și am decis: câștigător a fost uRADMonitor, un sistem de senzori produs de un român, premiat internațional. Din păcate unele funcționalități ale site-ului sau aplicației nu funcționează încă (alertele la atingerea anumitor valori)
Am instalat în curte un senzor de monitorizare calitate aer (uRADMonitor MODEL A3) și un senzor monitorizare radiații (uRADMonitor MODEL A). Dacă la cel de radiații oricine bănuiește ce poate monitoriza, cel de calitate a aerului oferă informații despre:
temperatură și umiditate
- PM1
- PM2.5 (particule mici cu un diametru de până la 2,5 microni care pot pătrunde adânc în plămâni, provocând alergii, boli respiratorii și cardiovasculare)
- PM10
- formaldehida (gaz toxic, incolor, cu un miros dulce, care rezultă din arderea materialelor pe bază de carbon, se găsește în incendiile forestiere, în evacuarea automobilelor și în fumul de țigară; compus alergenic și un compus carcinogen cunoscut care poate provoca efecte grave asupra sănătății, în funcție de concentrație și expunere)
- ozon
- dixid de carbon (gaz mai greu decât aerul; în cantități mici provocă dureri de cap, letargie, încetinirea capacității intelectuale, iritabilitate, tulburări de somn în cantități mari poate provoca amețeli, pierderea vederii, auzului sau a cunoștinței)
- compuși organici volatili VOC (responsabili pentru formarea de smog, iritații ale ochilor, nasului și gâtului, dureri de cap și probleme de concentrare)
- nivel zgomot
Concluzia după un an, e clară: valorile senzorilor uRADMonitor sunt asemănătoare cu cele de la Airly pe care le am prin zonă, și chiar și dacă vecinii au sobe cu lemn cu care se încălzesc, parametrii de calitate a aerului, aerul este mult mai curat decât cel din București.