Una dintre problemele pe care le-am avut și din păcate încă mai persistă, la un nivel mult diminuat, a fost prezența mușchiului la nivelul solului dar și a unor alge (din fericire foarte puține). E frumos, verde, moale... dar acolo unde este prezent "omoară" iarba si sunt găuri. 

Mușchiul este o familie pe plante să spunem primitive, extrem de oportuniste, care dacă este scăpat de sub control va acapara încet suprafețe mai mari. În general apare în perioadele ploioase, ierni blânde... de aceea de cele mai multe ori explodează toamna târziu.

În general apariția mușchiului în iarbă este favorizată de:

  • zonele umbrite
  • sol cu pH scăzut. acide
  • sol infertil
  • irigare în exces
  • sol compact sau zone cu trafic intens

De ce nu este bine să ai mușchi în gazon? în afară că iarba nu va crește uniform, în stratul de mușchi își vor găsi adăpost o grămadă de insecte nedorite. Noi am mai observat, în cazul nostru, că zonele cele mai afectate au fost cele umbrite din livadă și unde s-au acumulat resturi de frunze măcinate dar și zone însorite dar în care din motive încă necunoscute iarba nu reușește să se îndesească. 

Până acum am avut succes prin:

  1. administrarea de soluții cu conținut mare de fier, am folosit stropirea cu soluție obținută din granule "Agro CS stop mușchi" care după 2-3 zile deja se observă o înnegrire a stratului de mușchi din iarbă
  2. greblarea serioasă, repetată
  3. scarificarea manuală și mecanizată (scarificator manual Gardena + scarificator electric Parkside Lidl)
  4. îmbunătățirea calității solului prin diferite soluții de la Nurofert
  5. creșterea pH-ului solului prin împrăștierea de la Enviro
  6. supraînsămânțare cu iarbă (în zonele cu gazon nou și foarte des, nu există urmă de mușchi) 

Concluzia noastră... nu reușim să scăpăm ușor de el dar începem să deținem controlul. Voi continua administrarea de soluții de revigorare a solului, pentru că avem o problemă majoră cu calitatea lui, secătuit de resurse mulți ani de buruienile și lăstărișul care au fost prezente, fertilizare cu soluții cu concentrații mari de fier, iar dacă găsesc soluția minune fac un update la articol.

ATENȚIE la substanțele cu concentrație mare de fier! colorează în roșiatic-ruginiu piatra, betonul... tot ce prind